Рингтурм -  една от емблематичните сгради във Виена, за 12-и

...
Рингтурм -  една от емблематичните сгради във Виена, за 12-и
Коментари Харесай

Българка опакова сграда в центъра на Виена

Рингтурм -  една от емблематичните здания във Виена, за 12-и следващ път ще се трансформира в голяма арт апаратура. Тази година особено жури избра плана да бъде осъществен от българската художничка Даниела Костова, която живее и работи в Ню Йорк. Арт инсталацията с повърхност от 4000 квадратни метра – изображение, изпринтено върху 30 щамповани мрежести ленти - е наречена " Мечти за бъдещето ". Върху нея е изобразено дете в скафандър – театралничила е дъщеричката на авторката, а върху каската му е кацнал бял гълъб с разперени криле. Птицата, която може да се види върху доста емблеми на космонавтиката, символизира фантазията на индивида да лети и се свързва най-много с Юрий Гагарин, а след това и с Пикасо. От другата страна на постройката се вижда играчката на момиченцето - въртележка с летящи небесни тела, която демонстрира планетата Земя, погледната отдалече. От тази вероятност бъдещият свят на нашите деца  наподобява извънредно нежен. Инсталацията ще остане до края на октомври.

Рингтурм е първата висока офис постройка във Виена и е открита през 1955 година. Тя е издигната на мястото на разрушено от бомбардировки здание и до през днешния ден се възприема от виенчани като знак на възобновяване на Виена след Втората международна война.

Даниела Костова е родена през 1974 година в София. През 1998-а приключва магистратура по живопис в софийската Академия. От 2003-а живее и работи в Съединени американски щати, а през 2005-а взима тапия по електронни изкуства в Rensselaer Polytechnic Institute, Трой, Ню Йорк. От 1996-а до през днешния ден има независими изяви и участия в общи изложения в България и по света, доста от които са представителни за страната ни. Печелила е награди и стипендии в региона на актуалното изкуство.

Фото © Wiener Städtische
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР